Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě od cukráře Josefa Maršálka
Ingredience na 40 kokosek
Těsto
- 60 g cukru moučka
- 120g másla
- 180 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
- 50 g kokosové moučky
- 1 žloutek (vejce velikosti M)
- 1 citron – kůra
- 1 g soli
Kokosové pusinky:
- 100 g bílků
- 200 g cukru krupice
- 60 g strouhaného kokosu
- 2 g soli
Krém:
- 120 g ruby čokolády
- 60 g griotky
- 125 g másla
Na dokončení:
- 100 g ruby čokolády
- 15 g kakaového másla
- Cukrářské sypání
- 100 g pikantní džem
Postup
Na těsto smícháme mouku Babiččina volba na křehká těsta, kokosovou mouku, cukr a máslo s citrónovou kůrou a solí do drobenky, přidáme žloutek a vypracujeme rychle a krátce těsto, které zabalíme a necháme v lednici asi 15 až 20 min. odpočinout. Poté vyválíme na sílu 3 až 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 4 cm. Odkládáme je na plech s papírem na pečení a pečeme při 160 °C – program horkovzduch asi 15 až 20 minut dozlatova. Z trouby je vyjmeme a necháme vychladnout.
Na pusinky smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázní nahřejeme na 60°C. Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky vmícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm. Pokládáme je dále od sebe na plech vystlaný papírem na pečení. Nakonec posypeme cukrářským zdobením a vložíme do vyhřáté trouby na 110 °C – program horkovzduch. Pečeme asi 1 hod. (musejí zůstat sněhové bílé). Teplotu popřípadě snížíme.
Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka. Poté přidáme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou. Na obvod všech lineckých koleček nastříkáme krémem kroužek. Dovnitř dáme půl lžičky džemu. Přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout. Poté namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla.
Babiččina volba