Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě od cukráře Josefa Maršálka

Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě od cukráře Josefa Maršálka

Ingredience na 40 kokosek

Těsto

  • 60 g cukru moučka
  • 120g másla
  • 180 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
  • 50 g kokosové moučky
  • 1 žloutek (vejce velikosti M)
  • 1 citron – kůra 
  • 1 g soli

Kokosové pusinky:

  • 100 g bílků 
  • 200 g cukru krupice
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 2 g soli

Krém:

  • 120 g ruby čokolády
  • 60 g griotky
  • 125 g másla 

Na dokončení:

  • 100 g ruby čokolády 
  • 15 g kakaového másla
  • Cukrářské sypání
  • 100 g pikantní džem

 

Postup

Na těsto smícháme mouku Babiččina volba na křehká těsta, kokosovou mouku, cukr a máslo s citrónovou kůrou a solí do drobenky, přidáme žloutek a vypracujeme rychle a krátce těsto, které zabalíme a necháme v lednici asi 15 až 20 min. odpočinout. Poté vyválíme na sílu 3 až 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 4 cm. Odkládáme je na plech s papírem na pečení a pečeme při 160 °C – program horkovzduch asi 15 až 20 minut dozlatova. Z trouby je vyjmeme a necháme vychladnout.

Na pusinky smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázní nahřejeme na 60°C. Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky vmícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm. Pokládáme je dále od sebe na plech vystlaný papírem na pečení. Nakonec posypeme cukrářským zdobením a vložíme do vyhřáté trouby na 110 °C – program horkovzduch. Pečeme asi 1 hod. (musejí zůstat sněhové bílé). Teplotu popřípadě snížíme.

Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka. Poté přidáme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou. Na obvod všech lineckých koleček nastříkáme krémem kroužek. Dovnitř dáme půl lžičky džemu. Přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout. Poté namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla. 

 

 

 

Babiččina volba