Domácí vaječný likér
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 6 žloutků
- 250 ml kvalitního rumu
- 120 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
- 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
- 150 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup:
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Rozmícháme, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vylijeme za stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme. Nalijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání krém začne pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Zabere to cca 5 až 10 minut. Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za občasného míchání vychladnout. Na plnění skleněných láhví použijeme nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.