Sváteční kuřecí vývar
Příprava: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Ingredience:
Kuřecí polévková směs nebo Kuřecí hřbety Drůbežářského závodu Klatovy
2 cibule
3 mrkve
2 petržele
1 pórek
1 celer
Petrželová nať podle chuti
Bobkový list
Nové koření
5 celých kuliček pepře
Postup:
1/ Pro zvýraznění chuti vývaru můžete kuřecí kousky opéct na 25 minut v předehřáté troubě. Docílíte tak zlatavé barvy vývaru.
2/ Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.
3/ Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu vytvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu.
4/ Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.
5/ Nyní máte připravený čistý silný kuřecí vývar, se kterým můžete pracovat dál.
6/ Dosolte, opepřete a přidejte oblíbenou zeleninu, nudličky, vaječný svítek, noky nebo vyzkoušejte knedlíčky z kuřecího mletého masa.
Příprava bramborového salátu je úkol, který si žádá více času, a proto hospodyňky připravují salát již den předem a nechají ho uležet přes noc v lednici. Případně si přivstanou a nachystají ho brzy ráno. Nicméně kuřecí řízky je dobré dělat čerstvé. Jednoduchý tip, jak je udělat křupavé a šťavnaté vám přináší Drůbežářský závod Klatovy.