Skořicový pletenec
Ingredience na těsto – 8 porcí:
Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
Droždí 15 g
Třtinový cukr 1 lžíce
Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
Pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
Sůl špetka
Máslo 30 g
Žloutek 1
Ingredience na náplň:
Třtinový cukr 3 lžíce
Skořice mletá 2 lžičky
Máslo 50 g
Postup:
Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto - obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.
Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí.
Doba přípravy: Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.
zdroj: www.mlekarna-valmez.cz.