Lilkový matubal s tahini

Lilkový matubal s tahini

 

Ingredience

440 g lilku (1 kus)
50 g Tahini
30 g panenského olivového oleje
40 g citronové šťávy
1 menší stroužek česneku
1/2 ČL soli
40 g zakysaného krému na bázi sóji nebo kokosu (volitelné)


Postup

Troubu předehřejeme na 250°C. Lilek párkrát propíchneme vidličkou, dáme na plech a do trouby. Pečte lilek alespoň 20-25 minut, dokud nebude úplně měkký. Pokud máte více času, pečte hodinu a po 15 minutách vždy lilek pootočte, dokud nebude spálený ze všech stran.

Lilek nechte vychladnout, sloupněte slupku a dužinu nasekejte nadrobno, až na pastu. Tu dejte do misky a přimíchejte zbytek surovin - Tahini, olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl. Pokud chcete ubrat na oleji, můžete jej z části nahradit zakysaným krémem.

Důkladně promíchejte a dozdobte podle chuti... granátové jablko, lístky petržele i kopr chuť mutubalu krásně doplní.

 

zdroj: Beavia • Lilkový mutubal s Tahini