Špenátový krém s křepelčím vajíčkem a slaninou

Suroviny na 4 porce:

100 g másla 
120 g mrkve 
60 g řapíkatého celeru
50 g šalotky 
50 g čerstvého špenátu
4 stroužky česneku
900 ml zeleninového vývaru (případně vody)
150 ml smetany (30%)
sůl
mletý bílý pepř
4 ks křepelčích (nebo slepičích) vajíček
8 plátků slaniny

 

Postup: Špenát důkladně propereme ve vodě a necháme dobře okapat v cedníku. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém si orestujeme očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a celer, později i šalotku. Přidáme polovinu množství špenátu, nakrájený česnek, osolíme a opepříme. Po krátkém restování zalijeme vývarem nebo vodou, ale osobně doporučuji vývar. Povaříme asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme smetanu. Ve stejném hrnci znovu přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme asi minutu. Podle potřeby dochutíme, a až teď na závěr přidáme druhou polovinu špenátu, se kterým vše znovu dohladka rozmixujeme a propasírujeme. Navíc můžeme přidat plátek studeného másla ke zjemnění. Hotový krém podáváme v hlubokém talíři nebo misce spolu se zastřeným nebo vařeným křepelčím vejcem a do křupava vypečenou slaninou.

Tip Pavola Pikuláka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Ke špenátovému krému se výborně hodí krutony z bílého chleba nebo bagety.“