Podzimní jablečný koláč
Ingredience
2 žloutky
450 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / BV univerzální nebo BV hladká bio
100 g krupicového cukru
200 g změklého másla
1 ČL kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
4 jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
1 citron, vymačkaná šťáva z něj
50 g krupicového cukru
1 PL skořice
Postup
Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste
jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.
Ingredience:
cukr krupice jablka máslo skořice mletá vejce mouka špaldová