Masopustní makové motance

Masopustní makové motance

Ingredience
350 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
50 g změklého másla
1 žloutek
150 ml mléka
40 g třtinového cukru
22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)

Maková náplň:
mletý mák
250 g změklého másla
300 ml plnotučného mléka
40 g třtinového cukru
1 lžíce marmelády nebo rumu (nemusí být)


Postup

V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.

Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu; dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.

Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy.

Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete prošlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.