Velikonoční kuřátka plněná mletým masem

Ingredience: 

Masová náplň: 

  • 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 1 malou cibuli, 
  • 2 hrsti strouhanky, 
  • 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso), 
  • 3 snítky zelené petrželky, 
  • sůl a pepř, 
  • olej. 

Těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 
  • 15 g čerstvého droždí, 
  • 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby), 
  • 60 g másla, 
  • 10 g cukru krupice, 
  • 1 žloutek, 
  • sůl, 
  • 1 vejce na potření, 
  • máslo na vymazání plechu.


Postup přípravy: 

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli. 

2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.

3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.

4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.

5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.

 

 

 

 

zdroj/foto: www.dzklatovy.cz