Velikonoční kuřátka plněná mletým masem
Ingredience:
Masová náplň:
- 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
- 2 stroužky česneku,
- 1 malou cibuli,
- 2 hrsti strouhanky,
- 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
- 3 snítky zelené petrželky,
- sůl a pepř,
- olej.
Těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky,
- 15 g čerstvého droždí,
- 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),
- 60 g másla,
- 10 g cukru krupice,
- 1 žloutek,
- sůl,
- 1 vejce na potření,
- máslo na vymazání plechu.
Postup přípravy:
1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.
zdroj/foto: www.dzklatovy.cz
Ingredience:
cibule česnek droždí mouka polohrubá strouhanka vejce maso mleté krůtí