Domácí meruňkový džem
Ingredience
- 1 kg vypeckované meruňky
- 500 g krystalový cukr
- 1 sáček Želírka Liana
- 1 KL Kyselina citrónová Liana
POSTUP
- Umyté meruňky rozpůlíme, odpeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce a zalijeme malým množstvím vody, aby rychleji změkli a uvolnili šťávu.
- Ovoce za stálého míchání zahřejeme k varu. Z 500 g cukru odebereme 2 lžíce, smícháme se želírkou Liana a přidáme ke změklým meruňkám. Želírku přidáváme vždy před cukrem.
- Vysypeme zbylý cukr a za stálého míchání vaříme cca 5 minut.
- Pro zvýraznění chuti a barvy před koncem vaření přidáme Kyselinu citrónovou Liana. Chceme-li mít jistotu, že je džem dostatečně hustý, nabereme kousek na talířek a odložíme na pár minut do chladničky.
- Hotový džem rozmixujeme ponorným mixérem.
- Ještě horký džem nalijeme do zavařovacích sklenic. Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.
Dobrý tip:
Když jsou meruňky měkké nemusí se krájet na menší kousky, protože rychleji by se rozvařily.
Když jsou meruňky měkké nemusí se krájet na menší kousky, protože rychleji by se rozvařily.
Informace:
Nemusíte se obávat, že pokud přidáte želírku Váš džem už nebude domácí. Právě naopak džem si zachová výraznou chuť ovoce a cenné látky, protože se nevaří zbytečně příliš dlouho a zároveň naše Želírka Liana obsahuje pektin z ovoce jako jablka a citrusy a tyto způsobí rychlejší zahuštění džemu bez nekonečně dlouhého míchání. Podobně si připravíme džem iz jiných druhů ovoce. Kyselina citrónová slouží také jako konzervant, ale také zvýrazňuje barvu ovoce. Kyselina sorbová je obsažena iv Želírce, proto ji není nutné přidávat navíc. Dodává se jen pro případ, kdyby víčko nebylo dokonale uzavřeno a aby se vaše domácí zavařeniny opravdu nezkazily plísněmi.
Nemusíte se obávat, že pokud přidáte želírku Váš džem už nebude domácí. Právě naopak džem si zachová výraznou chuť ovoce a cenné látky, protože se nevaří zbytečně příliš dlouho a zároveň naše Želírka Liana obsahuje pektin z ovoce jako jablka a citrusy a tyto způsobí rychlejší zahuštění džemu bez nekonečně dlouhého míchání. Podobně si připravíme džem iz jiných druhů ovoce. Kyselina citrónová slouží také jako konzervant, ale také zvýrazňuje barvu ovoce. Kyselina sorbová je obsažena iv Želírce, proto ji není nutné přidávat navíc. Dodává se jen pro případ, kdyby víčko nebylo dokonale uzavřeno a aby se vaše domácí zavařeniny opravdu nezkazily plísněmi.
zdroj/foto/video recept: https://www.liana.sk/cs/2430-domaci-merunkovy-dzem