Cannelloni se špenátem a ricottou
![Cannelloni se špenátem a ricottou](/files/thumbnails/2025027-10-20-34-spenatove-cannelloni-thumb-700-1000-1738920034.jpg)
Sytá a výživná večeře, která přitom není obtížná a mohou vám s jejím vařením pomáhat i děti.
Suroviny:
400 g špenátu
800 g konzervovaných rajčat
250 g ricotty
150 g (asi 14 ks) cannelloni
2 x 125 g mozzarelly
parmezán
1 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
½ citronu
1 bobkový list
¼ lžičky muškátového oříšku
15 g čerstvé bazalky
panenský olivový olej
POSTUP
Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát a kapku olivového oleje dejte do velké pánve na mírný stupeň. Přidejte muškátový oříšek, ochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a za občasného zamíchání nechte vypotit. Přendejte špenát do mísy a nechte trochu vychladnout.
Nakrájejte cibuli na kostičky a rozmačkejte česnek. Na stejné pánvi rozehřejte kapku olivového oleje
a cibuli jemně osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, česnek a bobkový list. Natrhejte několik lístků bazalky a nastrouhejte kůru z poloviny citronu, pak nechte 20 minut mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
Vymačkejte vlhkost ze špenátu do mísy. Špenát položte na prkénko, abyste ho mohli nakrájet a poté vraťte do tekutiny v míse.
Rozšlehejte vejce a nastrouhejte 2 lžičky parmazánu. Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce a parmazán. Dochuťte.
Do džbánu posaďte zdobicí sáček, přehněte jeho okraje přes okraj a lžící vlijte špenátovou směs. Naplňte trubičky cannelloni a položte je do zapékací mísy o rozměrech 20 x 25 cm.
Cannelloni potřete rajčatovou omáčkou. Natrhejte zbývající lístky bazalky a většinu z nich rozprostřete na rajčatovou omáčku. Nakrájejte mozzarellu na plátky a položte je na povrch, pokapejte extra panenským olivovým olejem a dochuťte.
Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo dokud vrchní část nezezlátne a těstoviny nezměknou (pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, přikryjte pokrm fólií). Před podáváním vyjměte z trouby
a nechte několik minut odstát, posypt zbylými lístky bazalky.