Tradiční britský cross bun
Suroviny:
- Hladká mouka (00) – 500g
- Cukr krystal – 80-100g, podle chuti
- Mletá skořice – 2 lžičky
- Muškátový oříšek – špetka
- Perníkové koření – 1 lžička
- Rama s kokosovým a mandlovým olejem – 50g
- 2 sáčky sušeného droždí, nebo kostka čerstvého
- Pomeranč
- Mléko – 150ml
- 2x vajíčko
- Mix sušeného ovoce (napr. rozinky, brusinky) – cca 100g
- Javorový sirup, případně med
Postup:
Recept na hot cross bun bude v základě vždy stejný. Cukrářské fantazii můžete uzdu popustit nad kořením, sušeným ovocem nebo citrusovou kúrou. Chutím se meze nekladou.
Pokud použijete čerstvé droždí, nechte kvásek vzejít ve vlažném mléku se lžičkou cukru. Pokud použijete droždí sušené, můžete tento krok vynechat a jendoduše smíchejte všechny ingredience na těsto – mouku, cukr, mléko, kvasnice (anebo hotový kvásek), všechno koření, Ramu s kokosovým a mandlovým olejem a vajíčka. Pořádně smíchejte, dokud nebude těsto hladké a kompaktní. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě zhruba 2 hodiny. Během kynutí namočte sušené ovoce – buď ve vodě, nebo v pomerančové šťávě (pozor – kúru budete potřebovat později, proto si ji raději dopředu nastrouhejte), anebo pro dospělé v rumu.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přimícháme do něj ovoce a kúru a znovu prohněteme. Těsto jednoduchým přepulováním na poloviny rozdělíme na 16 kusů a vytvarujeme z nich buchtičky, uložíme na plech s pečícím papírem, anebo na plech vymaštěný a necháme trochu dokynout.
Křížky na bochánka nakreslíme pastou z hladké mouky a studené vody – cca. 3 lžíce od každého. Konzistence musí být řidší, ale ne příliš, asi jako poleva na medovníčky. Pastou naplníme cukrářskou zdobičku s úzkou špičkou, anebo sáček, kterému odstřihneme rožek. Na každý bun nakraslíme kříž.
Pečeme na 180°C 10-15 minut, dokud nejsou bochánky zlatohnědé. Ještě teplé je potřeme rozehřátým javorovým sirupem, medem, nebo řídkým meruňkovým džemem a hned podáváme.
Ingredience: