Tofu á la míchaná vajíčka
Milovník a obvyklý strávník vajíček si tuhle náhradní variantu asi určitě dělat nemusí, proč by, míchaná vajíčka s máslem jsou úžasná věc. Ale pokud máte třeba alergii, nebo vajíčka z určitého důvodu nejíte – vegane vítej – pak můžete po této ne 100%, ale vysokými procenty ohodnocené náhradě sáhnout. Základem je bílé neochucené tofu, které nám nabídne spoustu bílkovin, málo tuku a když ho dobře doladíte, tak i hodně chuti.
SUROVINY
1 balení neutrálního pevného tofu – balení mají kolem 180 – 200g
2-3 lžíce Alsanu bio nebo řepkového oleje
1 jarní cibulka
lžička černé soli
čerstvě mletý pepř
špetka kurkumy
50 ml veganské smetany (sójové nebo ovesné) či trochu sójového nebo ovesného mléka
žampiony
Na lžíci Alsanu s kapkou řepkového oleje, aby se nám „máslo“ nepřepalovalo osmahneme cibulku s pokrájenými žampiony, až budou mít cibulka a žampiony barvu, přidáme prsty rozdrobené tofu, sůl, pepř a kurkumu. Společně promícháme a chvíli restujeme. Přidáme smetanu nebo mléko a na závěr ještě lžíci nebo dvě Alsanu. Směs tak bude jemnější a bude připomínat více konzistenci vajíček. O chuť se postará hlavně černá sůl.
Oblíbená kombinace jsou tofuvajíčka a chleba s avokádem.
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)