Sójový salát se zelím
ójové boby jsou velice hodnotné pro svůj vysoký podíl bílkovin. Mají vhodné složení aminokyselin, obsahují lecitin, který je nutný pro přeměnu tuků a cukrů, a velké množství vlákniny. Jsou rovněž bohaté na minerální látky – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a další. Z vitaminů je zde nejvíce zastoupen provitamin A a vitaminy skupiny B. Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitaminu C, K a vitaminy skupiny B, bakterií kyseliny mléčné a minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík). Zvyšuje obranyschopnost organizmu, pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Tento salát je vhodný jako odpolední svačina.
- 30 g sójových bobů (v suchém stavu)
- 50 g kysaného zelí
- 20 g mrkve
- 20 g cibule
- 5 ml olivového oleje (1 čajová lžička)
- 1 g soli (špička nože)
- 12 g žitného knäckebrotu (1 ks)
Sójové boby uvaříme podle návodu na sáčku (je potřeba mít na paměti, že se musí den předem namočit), slijeme a necháme je okapat.
Zelí překrájíme na menší kousky, aby nebylo tak dlouhé a dalo se dobře nabírat a jíst, cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme ve větší misce spolu s boby, olejem a solí.
Necháme vychladit v chladničce a podáváme s knäckebrotem.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/sojovy-salat-se-zelim
Ingredience: