Sójový salát se zelím

Sójový salát se zelím

ójové boby jsou velice hodnotné pro svůj vysoký podíl bílkovin. Mají vhodné složení aminokyselin, obsahují lecitin, který je nutný pro přeměnu tuků a cukrů, a velké množství vlákniny. Jsou rovněž bohaté na minerální látky – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a další. Z vitaminů je zde nejvíce zastoupen provitamin A a vitaminy skupiny B. Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitaminu C, K a vitaminy skupiny B, bakterií kyseliny mléčné a minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík). Zvyšuje obranyschopnost organizmu, pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Tento salát je vhodný jako odpolední svačina.

  • 30 g sójových bobů (v suchém stavu)
  • 50 g kysaného zelí
  • 20 g mrkve
  • 20 g cibule
  • 5 ml olivového oleje (1 čajová lžička)
  • 1 g soli (špička nože)
  • 12 g žitného knäckebrotu (1 ks)

Sójové boby uvaříme podle návodu na sáčku (je potřeba mít na paměti, že se musí den předem namočit), slijeme a necháme je okapat.

Zelí překrájíme na menší kousky, aby nebylo tak dlouhé a dalo se dobře nabírat a jíst, cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme ve větší misce spolu s boby, olejem a solí.

Necháme vychladit v chladničce a podáváme s knäckebrotem.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/sojovy-salat-se-zelim

 

 

Ingredience: