Pivní gulášek
Pivo při redukční dietě do jídelníčku jistě nepatří. Vařením ale z piva unikne obsažený alkohol a občas jej můžete použít jako dochucovadlo. Ke guláši můžete vyzkoušet různé přílohy, např. quinou, brambory, celozrnnou rýži nebo čerstvý kváskový chléb.
- 1 kg hovězího masa (např. kližky)
- ½ kg cibule
- 100 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
- 250 ml tmavého piva (1 sklenice)
- 40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
- 5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
- 2,5 g pepře (½ ČL)
- 15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
- 600 g brambor
Hovězí maso očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do rozpálené pánve a zprudka krátce orestujeme na přepuštěném másle ze všech stran.
K masu přisypeme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou necháme změknout. Vše podlijeme vývarem a pivem a dusíme asi 40 minut.
Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a petržel, směs okořeníme, podusíme na mírném plameni dalších cca 40 minut a podáváme s vařenými bramborami.
Brambory uvaříme ve slupce a před podáváním oloupeme.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/pivni-gulas-2
Ingredience: