Pivní gulášek

Pivní gulášek

Pivo při redukční dietě do jídelníčku jistě nepatří. Vařením ale z piva unikne obsažený alkohol a občas jej můžete použít jako dochucovadlo. Ke guláši můžete vyzkoušet různé přílohy, např. quinou, brambory, celozrnnou rýži nebo čerstvý kváskový chléb.

  • 1 kg hovězího masa (např. kližky)
  • ½ kg cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
  • 250 ml tmavého piva (1 sklenice)
  • 40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
  • 5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
  • 2,5 g pepře (½ ČL)
  • 15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
  • 600 g brambor

Hovězí maso očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do rozpálené pánve a zprudka krátce orestujeme na přepuštěném másle ze všech stran.

K masu přisypeme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou necháme změknout. Vše podlijeme vývarem a pivem a dusíme asi 40 minut.

Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a petržel, směs okořeníme, podusíme na mírném plameni dalších cca 40 minut a podáváme s vařenými bramborami.

Brambory uvaříme ve slupce a před podáváním oloupeme.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/pivni-gulas-2

 

Ingredience: