Rýže zapečená s máslovou dýní

Rýže zapečená s máslovou dýní

Rýže parboiled je oblíbený druh rýže, která se díky speciální úpravě po uvaření nelepí. V kombinaci s mírně nasládlou jemnou máslovou dýní vykouzlíme na talíři lahodnou večeři nebo můžeme pokrm konzumovat i jako lehký oběd.

  • 1/2 máslové dýně
  • 1/4 hrnku rýže parboiled
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce hrášku
  • ½ kelímku ricotty
  • 4 čajové lžičky řepkového oleje
  • ½ kelímku bílého jogurtu (max. 3,5 % tuku)
  • špetka soli

Propláchneme rýži a vložíme ji do hrnce s vodou. Osolíme, přidáme kapku oleje a vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 180°C. V pánvi na oleji zpěníme cibulku. Přidáme česnek, na kostičky nakrájenou máslovou dýni a hrášek. Společně podusíme asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. V misce smícháme jogurt a ricottu a ochutíme solí a pepřem. Smícháme dýňovou směs s uvařenou rýží a sýr s jogurtem. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Podáváme teplé.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/ryze-natural-zapecena-s-maslovou-dyni

 

Ingredience: