Velikonoční housky
Suroviny:
- Droždí sušené pekařské Vitana 1 balení
- Vlažná voda 0.25 hrnek
- Cukr krupice 2 lžíce
- Vejce 1 ks
- Sůl 1 lžička
- Hamé Jam Jahůdka na potření
- Mouka hladká 3 hrnky
- Mléko polotučné 0.75 hrnek
- Máslo 2 lžíce
- Kmín 2 lžičky
- Muškátový oříšek mletý 0.5 lžička
Postup:
1) V hrnku smíchejte sušené droždí s vlažnou vodou a trochou cukru a nechte 5 minut odpočinout.
2) V míse smíchejte hrnek mouky, kmín, sůl a mletý oříšek. V další misce rozkvedlejte vejce a promíchejte s mlékem, změklým máslem a zbylým cukrem. Do směsi vmíchejte připravený kvásek, přidejte 2 hrnky mouky a rozmíchejte dohladka. Přidejte ke směsi ze zbylé mouky a vypracujte vláčné, hladké těsto. Překryjte utěrkou a nechte v teple kynout zhruba 1 hodinu.
3) Těsto rozdělte zhruba na 10-15 stejných dílů. Z každého vyválejte váleček dlouhý cca 50 cm, který následně rozdělte na 5 různě dlouhých dílů: 25 cm, 12,5 cm, 5,5 cm, 5,5 cm a 1,5 cm.
4) Vyložte plech pečicím papírem a dva nejdelší díly srolujte do šneka. Vznikne vám tak tělíčko a hlavička zajíčka. Ze dvou stejně dlouhých dílů vytvořte uši a z nejmenšího ocásek. Zajíčka poskládejte na plech (jednotlivé kousky k sobě přitiskněte) a stejný postup opakujte u ostatních dílů. Připravené housky ještě překryjte utěrkou a nechte kynout dalších 25 minut.
5) Troubu předehřejte na 190 °C. Housky pečte dozlatova 10-12 minut. Jakmile je vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem. Nechte pár minut vychladnout a servírujte namazané džemem.
Zdroj: www.receptyschuti.cz
Ingredience:
sůl cukr krupice droždí kmín celý máslo mléko mouka hladká muškátový oříšek vejce voda