Obrácený jablečný koláč
Ingredience:
- Jablko 3 ks
- Cukr krupice 170 g
- Extra džem pomeranč Hamé 3 lžíce
- Mletá skořice 0.5 lžička
- Vejce 3 ks
- Máslo 140 g
- Vanilkový extrakt několik kapek
- Rozinky 50 g
- Šťáva z 1/2 citronu
- Mouka polohrubá 90 g
Postup:
Na pánvi vhodné do trouby si rozpustíme máslo s cukrem a necháme zkaramelizovat. Mezitím si nakrájíme jablka (vykrájená) na silnější plátky. Do vzniklého karamelu přimícháme vanilkový extrakt, marmeládu, šťávu z citrónu a skořici. Na karamel narovnáme plátky jablek a zasypeme rozinkami.
V robotu si ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Zlehka vmícháme žloutky, prosátou mouku a rozpuštěné máslo.
Těsto nalijeme na karamel s jablky a vložíme do trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 minut.
Po upečení necháme mírně zchladnout, ale ještě za tepla koláč vyklopíme na plochý talíř.
Zdroj: www.receptyschuti.cz/recept/obraceny-jablecny-kolac/2255
Ingredience: