Rebarborové vábení: vyzkoušejte příjemně kyselkavý koláč
recept od Josefa Maršálka
Na těsto si připravte:
250g hladké mouky Babiččina volba
40g cukru krupice
100g plnotučného mléka
60g másla
10g droždí
1 vejce M
1 citron – kůra
4g soli
Na tvarohový krém si připravte:
250 g plnotučného tvarohu
200 g zakysané smetany
50g cukru moučka
10g vanilkového cukru
Na drobenku si připravte:
80g hladké mouky Babiččina volba
40g másla
40g cukru krupice
2g soli
Na dokončení:
500g rebarbory
50g cukru krupice
Jdeme na to:
Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout. Poté ho přeneseme na pečící papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencií. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencií. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200C asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Dobrou chuť.
zdroj foto: archiv Josefa Maršálka