Ratatouille

Ratatouille

SUROVINY:

  • 1lilek
  • 5paprik (nejlépe různých barev)
  • 2menší cukety
  • 4 stroužkyčesneku
  • 3 lžíceolivového oleje
  • 2cibule
  • sůl
  • 2 lžícesušených provensálských bylinek
  • 1 konzervaloupaných celých rajčat Podravka
  • velká miska
  • čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka)
  • 1 dclbílého vína
  • K dochucení:třtinový cukr, balzamikový ocet
  • Na ozdobu:bazalka, kvetoucí snítky tymiánu či oregana, kvetoucí snítky levandule

 

POSTUP:

  1. Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na přibližně stejné kousky, česnek stačí oloupat a přepůlit.
  2. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a postupně za občasného promíchání přidáváme zeleninu. Začneme lilkem, po několika minutách přidáme cibuli, česnek, sůl a provensálské koření. Po dalších několika minutách papriky, na závěr rajčata a cukety. Hned po nich nalijeme do směsi víno, zakryjeme pokličkou a necháme ještě asi 30 minut dusit.
  3. Většinu čerstvých bylinek (necháme stranou trošku bazalky) vmícháme do ratatouille těsně před koncem varu, ještě tři minuty povaříme a pak vypneme plamen a pod pokličkou necháme pět minut rozležet. Ochutnáme, zda není potřeba přisolit, můžeme i přisladit třtinovým cukrem nebo přikyselit balzamikem (to záleží na chuti a zralosti zeleniny).
  4. Ozdobíme bazalkou a kvítky tymiánu, oregana či levandule – nemusíme je samozřejmě mít všechny, použijeme zkrátka to, co zrovna kvete v květináči (pokud to není chemicky ošetřeno).

 

zdroj: www.podravka.cz/recept/1097137/ratatouille/

 

Ingredience: