Ratatouille
SUROVINY:
- 1lilek
- 5paprik (nejlépe různých barev)
- 2menší cukety
- 4 stroužkyčesneku
- 3 lžíceolivového oleje
- 2cibule
- sůl
- 2 lžícesušených provensálských bylinek
- 1 konzervaloupaných celých rajčat Podravka
- velká miska
- čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka)
- 1 dclbílého vína
- K dochucení:třtinový cukr, balzamikový ocet
- Na ozdobu:bazalka, kvetoucí snítky tymiánu či oregana, kvetoucí snítky levandule
POSTUP:
- Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na přibližně stejné kousky, česnek stačí oloupat a přepůlit.
- V kastrolu rozehřejeme olivový olej a postupně za občasného promíchání přidáváme zeleninu. Začneme lilkem, po několika minutách přidáme cibuli, česnek, sůl a provensálské koření. Po dalších několika minutách papriky, na závěr rajčata a cukety. Hned po nich nalijeme do směsi víno, zakryjeme pokličkou a necháme ještě asi 30 minut dusit.
- Většinu čerstvých bylinek (necháme stranou trošku bazalky) vmícháme do ratatouille těsně před koncem varu, ještě tři minuty povaříme a pak vypneme plamen a pod pokličkou necháme pět minut rozležet. Ochutnáme, zda není potřeba přisolit, můžeme i přisladit třtinovým cukrem nebo přikyselit balzamikem (to záleží na chuti a zralosti zeleniny).
- Ozdobíme bazalkou a kvítky tymiánu, oregana či levandule – nemusíme je samozřejmě mít všechny, použijeme zkrátka to, co zrovna kvete v květináči (pokud to není chemicky ošetřeno).
zdroj: www.podravka.cz/recept/1097137/ratatouille/
Ingredience: