Umíte si správně připravit kávu?

Šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek odpovídá na dotazy ke kávě Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě kávy? Lidé se často nechávají ošálit obchodníkem a nosí si domů bezcennou a někdy dokonce nezdravou surovinu. To je první chyba. Prostor pro další pochybení
Šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek odpovídá na dotazy ke kávě
Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě kávy?
Lidé se často nechávají ošálit obchodníkem a nosí si domů bezcennou a někdy dokonce nezdravou surovinu. To je první chyba. Prostor pro další pochybení vzniká při samotném způsobu přípravy kávy. Například u espressa velmi záleží na hrubosti namletých hrnek. Hrubé namletí produkuje kávu bez aroma, vede k příliš rychlé extrakci a zdaleka neodhalí charakter zvolené směsi.
Co máme vyžadovat, když si objednáváme kávu v kavárně?
S velkou pravděpodobností půjde nejčastěji o některou z variant espressa. Budu se tedy věnovat právě tomuto nápoji. Podívejte se na nádobu se zrnky kávy nad mlýnkem. Musí být perfektně čistá. Ideální jsou mlýnky, které namelou jen jednu dávku kávy v okamžik, kdy ji barista potřebuje. Samotná extrakce kávy má trvat 20-25 vteřin. Pokud si objednáte větší variantu espressa a barista nechá kávu protékat strojem 40 vteřin, raději nápoj ani neochutnávejte. Správná varianta je dolití malého „shotu“ čistou horkou vodou. Dnes už je dobrým zvykem podávat ke kávě čerstvé, plnotučné a ohřáté mléko. Poslední dobou je v módě odmítání cukru. Souhlasím, že kvalitní káva se bez něj obejde. Přesto však cukr klidně doporučím. Pokud před vámi stojí silné espresso z čisté arabiky, lžička třtinového cukru se s přirozeně nakyslou chutí kávy skvěle doplňuje. Stále obvyklejší je servírování chladné čisté vody na zapití.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)