V pokračování našeho mini-seriálu o druzích, chutích a původech různých kávových nápojů, si opět přiblížíme několik dalších italských i neitalských názvů a termínů, ať už příště víte předem a s jistotou, co si vlastně objednáváte. Dobrou chuť!
Kávu mají
V pokračování našeho mini-seriálu o druzích, chutích a původech různých kávových nápojů, si opět přiblížíme několik dalších italských i neitalských názvů a termínů, ať už příště víte předem a s jistotou, co si vlastně objednáváte. Dobrou chuť!
Kávu mají rádi skoro všichni, ne nadarmo je to nejoblíbenější „společenský“ nápoj Evropanů. Minule jsme si objasnili a představili ty nejznámější druhy kávových nápojů, nyní se spolu podíváme na dalších šest.
Cappuccino
Pravé italské cappuccino se připravuje z dvou pětin našlehaného plnotučného mléka, dalších dvou pětin horkého mléka a z pětiny pak z klasického espressa. Pěna na cappuccinu musí být zcela hladká a jemná, mnohdy se na povrch sype ještě kávový nebo kakaový prášek, přidává se kvalitní šlehačka nebo se na jeho povrch tvoří různé obrazce. Tento kávový nápoj je jeden z nejjemnějších a nejsladších, oblíbený je třeba jako součást snídaně.
Frappé
Frappé je studený našlehaný kávový nápoj, většinou se šlehačkou nebo mlékem. Podává se s třtinovým cukrem a ledem. Ideální pro letní osvěžení!
Americano
Že by káva pěstovaná v Americe? Ale ne, jde o název pro espresso s velkým množstvím vody (v poměru 1:4 až 1:5). Horká voda se k espressu dolévá, celý obsah se v kávovaru neprotlačuje, nápoj by byl chuťově nepoživatelný.
Irská káva
Irská káva je to pravé ořechové pro kávové labužníky, kteří máji rádi ostřejší chuť. Správně připravená irská káva by měla mít objem 2,4dcl a obsahovat kávu filtrovanou s kvalitním třtinovým cukrem a panákem pravé irské whiskey (odtud ten název). Na povrchu bývá vrstva našlehané smetany.
Alžírská káva
Další kávový nápoj s přidaným alkoholem, tentokrát je to vaječný likér. Ten se přidá do kávy se šlehačkou a pozvolna se při padání na dno šálku míchá s horkou kávou.
Turecká káva
Jak se vyrábí opravdová turecká káva? (Neplést s pojmem „kafe na turka“, jak jsme zvyklí slýchávat na návštěvě.) Předně potřebujete speciální plechovou konvičku, džezvu. Do ní se dá jemně namletá káva a zalévá se studenou vodou. Potom kávu nahříváme, dokud káva skoro nepřetéká přes okraj. Pak džezvu sundáme z ohně a po chvíli ještě dvakrát zopakujeme.
Text: Natalie K, Foto: weheartit.com
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)