Vánoční speciál: Medvědí tlapky, neboli pracny!

Vánoční speciál: Medvědí tlapky, neboli pracny!

Další z druhů cukroví, které neodmyslitelně patří k vánocům jsou právě pracny. Dělá se jich na desítky druhů, avšak mé nejoblíbenější jsou právě ty základní, na které dnes přináším recept.  Suroviny: 240 g cukru moučka 400 g másla 100 g Hery půl lži


Další z druhů cukroví, které neodmyslitelně patří k vánocům jsou právě pracny. Dělá se jich na desítky druhů, avšak mé nejoblíbenější jsou právě ty základní, na které dnes přináším recept. 

ireceptar

Suroviny:

  • 240 g cukru moučka
  • 400 g másla
  • 100 g Hery
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl citronu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 4 lžičky kakaa
  • 2 ks mletého hřebíčku
  • 700 g polohrubé mouky
  • cukr moučka na obalení
 

Příprava:

Těsto můžeme připravit i z poloviční dávky. Ořechy na jemno umeleme. Heru a máslo necháme trochu povolit, aby šla dobře propracovat. Nastrouháme citronovou kůru. Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne. Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé kostičky, které vmačkáváme do formiček. Je třeba důkladně, aby pracny nebyly ani tlusté, ale ani tenké. Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 - 15 minut. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout. Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Pracny skladujeme v chladné místnosti, aby byly křehké. Kdo má rád, může při dávání na mísu s pracnami pocukrovat moučkovým cukrem. Toto cukroví je ideální péct v předstihu, aby bylo dostatečně křehké a vláčné.   Chtěli byste znát něco z historie? To i já, avšak jediné, co se mi podařilo dohledat je informace, která je nám všem důvěrně známá a to, že medvědí tlapky, neboli pracny jsou typické přidaným kořením. Víte něco o historii tohoto cukroví? Napište nám.   A jaký je váš recept? Podělte se o něj s námi v komentářích. Nebo máte už upečeno? Pošlete fotku!