Další z druhů cukroví, které neodmyslitelně patří k vánocům jsou právě pracny. Dělá se jich na desítky druhů, avšak mé nejoblíbenější jsou právě ty základní, na které dnes přináším recept.
Suroviny:
240 g cukru moučka
400 g másla
100 g Hery
půl lži
Další z druhů cukroví, které neodmyslitelně patří k vánocům jsou právě pracny. Dělá se jich na desítky druhů, avšak mé nejoblíbenější jsou právě ty základní, na které dnes přináším recept.

Suroviny:
- 240 g cukru moučka
- 400 g másla
- 100 g Hery
- půl lžičky mleté skořice
- půl citronu
- 200 g vlašských ořechů
- 4 lžičky kakaa
- 2 ks mletého hřebíčku
- 700 g polohrubé mouky
- cukr moučka na obalení
Příprava:
Těsto můžeme připravit i z poloviční dávky.
Ořechy na jemno umeleme. Heru a máslo necháme trochu povolit, aby šla dobře propracovat. Nastrouháme citronovou kůru.
Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne.
Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé kostičky, které vmačkáváme do formiček. Je třeba důkladně, aby pracny nebyly ani tlusté, ale ani tenké.
Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 - 15 minut. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout. Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Pracny skladujeme v chladné místnosti, aby byly křehké.
Kdo má rád, může při dávání na mísu s pracnami pocukrovat moučkovým cukrem.
Toto cukroví je ideální péct v předstihu, aby bylo dostatečně křehké a vláčné.
Chtěli byste znát něco z historie? To i já, avšak jediné, co se mi podařilo dohledat je informace, která je nám všem důvěrně známá a to, že medvědí tlapky, neboli pracny jsou typické přidaným kořením.
Víte něco o historii tohoto cukroví? Napište nám.
A jaký je váš recept? Podělte se o něj s námi v komentářích.
Nebo máte už upečeno? Pošlete fotku!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)