Domácí toastový chléb, který prostě musíte vyzkoušet!

Domácí toastový chléb, který prostě musíte vyzkoušet!

Máte rádi toasty, ale v poslední době si říkáte, že kupované chleby už nejsou co bývaly? Já patřím mezi ty, kteří si obložený toast dají velmi rádi jak k snídani na sladko, či k večeři na slaný způsob a musím říct, že tato domácí varianta je tak skvělá, že po kupov


Máte rádi toasty, ale v poslední době si říkáte, že kupované chleby už nejsou co bývaly? Já patřím mezi ty, kteří si obložený toast dají velmi rádi jak k snídani na sladko, či k večeři na slaný způsob a musím říct, že tato domácí varianta je tak skvělá, že po kupované již nesáhnu. Vyzkoušejte také. [caption id="attachment_32882" align="aligncenter" width="496"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hladké mouky
  • 14 g soli
  • olej na vymazání formy
  • forma na biskupský chlebíček o rozměrech 30x10x10
 

Příprava:

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta.  Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem. Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm. Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu - k zapaření). Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy. Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.   Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?   Markét ,)     Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.