Barvu vašeho opálení ovlivní zelenina!

Když budete denně chroupat mrkev, opálíte se krásně do broskvova. A komu nebo čemu za to poděkujete? Karotenoidům. Tyto přírodní antioxidanty se vyskytují v zelenině a ovoci zbarveném do žluta, oranžova a do červena, tedy například v rajčatech, paprikách, meruňkách. Ale p


Když budete denně chroupat mrkev, opálíte se krásně do broskvova. A komu nebo čemu za to poděkujete? Karotenoidům. Tyto přírodní antioxidanty se vyskytují v zelenině a ovoci zbarveném do žluta, oranžova a do červena, tedy například v rajčatech, paprikách, meruňkách.

barvu vašeho opalení ovlivní zelenina

Ale pozor, také ve špenátu, petrželi a jiné listové zelenině. Když je konzumujete v přírodním stavu ve větším množství, nejenže se pěkně opálíte, ale také chráníte kůži před negativními účinky slunečního záření. Nesmíte to však s konzumací přehnat. Kdybyste denně vypili litr mrkvové šťávy, vaše pleť by mohla zežloutnout (když se ale vrátíte k rozumné dávce, odstín zmizí).

Začněte včas

Pokožku na pobyt na slunci připravujte asi dva týdny před dovolenou a nepřestávejte ani během ní. Mějte také na paměti, že karotenoidům se daří ve společnosti dalších antioxidantů, a to vitaminu E (obilní klíčky, ořechy) a selenu (ořechy a mořské ryby). Dopřávejte si je zejména v letním období co nejvíce. Naproti tomu byste se měli vyhnout například řapíkatému celeru, po němž se pleť může ke slunečnímu záření stát citlivější. (text.cz) Foto: www.pixmac.cz