Podpořte imunitu domácími kořeněnými nápoji

Podpořte imunitu domácími kořeněnými nápoji


Se začátkem nového roku na nás číhají nové výzvy a úkoly. Abychom jich dostáli, je třeba se udržovat v dobré zdravotní kondici, posilovat a opečovávat imunitní systém, aby nás chránil od rýmy, všemožných viróz i jiných zákeřnějších chorob. Důležité je také vědět, co imunitní systém posílí a co ho naopak oslabuje. Jedním ze způsobů, jak udržet či nastartovat správnou funkci imunitního systému je pitný režim. Pomocníkem mohou být nápoje, při jejichž přípravě použijete koření. Mnoho druhů tradičního, exotického i běžně dostupného koření má totiž čistící, protizánětlivé a léčebné účinky, a tedy i blahodárný vliv na obranyschopnost organismu. Pokud vyberete koření s vysokým obsahem silic, můžete si nápojem nejen zpestřit pitný režim, ale i šetrně posilovat imunitu. Máme pro vás inspiraci hned na tři domácí nápoje plné vůně z nejrůznějšího koření.

 

Džus nabitý vitaminy a kořením

Ingredience:

3 ks červené řepy
5 ks červeného pomeranče
2 ks červeného jablka
Hrst čerstvých brusinek (pokud nemáte, lze vynechat)
1 ks granátového jablka
1 čajová lžička kurkumy Vitana
1 čajová lžička mletého zázvoru Vitana
špetka černého mletého pepře Vitana

Postup:

Připravíme si odšťavňovač. Granátové jablko rozkrojímea semínka vyklepeme do misky. Řepu a zbytek ovoce pokrájíme na kusy, které postupně přidáváme do odšťavňovače. Všechny suroviny odšťavíme. Nakonec do nápoje dobře rozmícháme kurkumu, zázvor a špetku pepře. Ihned podáváme.

 

Domácí kořeněná kola

Ingredience:

500 ml voda
1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva
2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva
2 lžíce sušené pomerančové kůry Vitana
2 lžíce sušených levandulových květů
3 svitky skořice (rozlámané) Vitana
3 hvězdičky badyánu Vitana
špetka mletého muškátového oříšku Vitana
500 ml odvar ze stévie
100 g tmavého třtinového cukru
1,5 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy a pořádně promícháme.

Přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého mícháni zhruba minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypeme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Sirup vydrží v lednici až 2 týdny. Do sklenice nalijeme 100 ml uvařeného sirupu, dolijeme bublinkovanou vodou, přidáme led a můžeme podávat.

 

Zázvorová šťáva

Ingredience:

50 g kokosového cukru
1 lžičky mletého zázvoru Vitana
50 g oloupaného nastrouhaného zázvoru
1 litr vody

Postup:

Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny. Hotovou šťávu přelijeme do sklenice s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden.

Pokud nechcete sirup uchovávat dlouho, zavaříme ho ve sklenici při 80 stupních po dobu alespoň 15 minut.
Po otevření uchováme v lednici a brzy spotřebujeme. Do hotového sirupu můžeme přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr.

 

  

Vybrané produkty najdete na www.vitana.cz .