Jak udit ryby: Tipy na dobrý lák a ověřené recepty

Jak udit ryby: Tipy na dobrý lák a ověřené recepty

Začínáte s domácím uzením? Než se pustíte do bůčku nebo celého kuřete, začněte od píky – tedy přesněji – od ryby. Jakou vybrat a jak postupovat? Čtěte tipy Kamila Kaisera z rodinné firmy na Vysočině.


Proč začít domácí uzení zrovna rybami?

Ryby se výborně hodí jako první prověrka domácí udírny. Bleskově je naložíte v závislosti na zvolené teplotě
i poměrně rychle vyudíte. Například při uzení pstruha stačí cca 8 hodin v láku a kolem 3 hodin v udírně. Už za 11 hodin tak můžete servírovat báječný hlavní chod.

Lák na ryby nevyžaduje speciální postup

Další výhodou je snadná příprava láku. Zatímco u červeného nebo drůbežího masa musíte vzhledem
k několikadenní až týdenní době nakládání dodržet několik pravidel, příprava láku na ryby je úplně jednoduchá. Ryba pobyde v láku jen pár hodin a nabízí se tu široký prostor pro fantazii.

Oblíbené druhy koření na ryby:

  • Pepř
  • Jalovec
  • Bobkový list
  • Česnek
  • Šalvěj
  • Petrželka

Výborné svěží chuti docílíte také přidáním citrusů nebo jejich kůry.

Jak připravit lák na ryby

Časem si sami vychytáte nejlepší poměry na míru své chuti.

„Osobně používám 60 g soli na 1 litr vody, ale to si každý musí vyzkoušet sám. Lososa raději nakládám na sucho do směsi soli a cukru v poměru 2:1. Jde o prakticky stejný postup jako pro marinovaného lososa gravlax,“ radí specialista na uzení Kamil Kaiser.

Do solného nálevu přidejte bylinky a koření podle chuti. Ryby naskládejte do větší čisté várnice nebo jiné nádoby, zalijte lákem a nechte cca 8 až 10 hodin odpočívat při teplotě do 12 stupňů Celsia – třeba ve sklepě.

Jak udit kapra a lososa?

K uzení se hodí téměř všechny druhy ryb.

„Kapra a pstruha dávám přes noc do láku a udím podle velikosti 3 až 4 hodiny – větší kusy kapra i 6. Na sucho naloženého lososa dávám na 8 až 12 hodin do studeného kouře,“ radí Kamil Kaiser.

Uzené ryby nejlépe chutnají čerstvé, ještě za tepla vytažené z udírny. Zbytky, které nesníte, rozložte na plech
a nechte vychladnout. Uchovávejte je nejlépe v lednici v dobře zavřené nádobě, ať zbytečně nenačichne zbytek potravin. Pak ji stačí kdykoli vytáhnout a ohřát v pekáči v troubě – nejlépe zabalenou do alobalu.

Recept: Uzený kapr s česnekem a tymiánem

Připravte si:

  • Cca 600 g chlazených filetů kapra, ideálně vykostěných
  • 150 až 200 g mořské soli
  • 6 stroužků česneku
  • Čerstvý tymián

Postup:

  1. Sůl rozpusťte ve 3 litrech vody. Dejte lák vychladit.
  2. Očistěte filet a zbavte ho šupin. Na takto připraveného kapra vymačkejte stroužky česneku a rovnoměrně ho rozprostřete. Posypejte natrhaným tymiánem.
  3. Filety ponořte do vychlazeného láku. Musí být celé ponořené. Nechte přes noc v lednici.
  4. Druhý den kapra opláchněte studenou vodou.
  5. Osušte a rozložte na udicí rošty.
  6. Roztopte udírnu na 70 až 80 stupňů a uďte do zlatova asi 3 hodiny.

Ryby ani maso vám nevoní? Zkuste doma uzené sýry nebo ořechy

Recepty s masem a rybami nejsou nic pro vás? Nevadí. I tak oceníte domácí udírnu. Uzené sýry a ořechy si zamiluje snad každý. Zkusit můžete i papriky, chilli či dokonce vejce. I doma uzené tofu chutná úplně jinak než to kupované.

Všechny tyto dobroty zvládne vyudit i úplný začátečník, a to do pár hodin – studeným i teplým kouřem.

Už víte, čím začnete? Masem, rybou nebo něčím veganským? Napište nám do komentářů.