Trápí vás hlad, ale bojujete s váhou? Vyzkoušejte naše zdravé rychlovky

Trápí vás hlad, ale bojujete s váhou? Vyzkoušejte naše zdravé rychlovky

Znáte to. Člověk se snaží držet si svojí postavu, ale pak ho večer přepadne hlad a obvyklým řešením je, že sáhne po něčem nezdravém. Vyzkoušejte naše tipy, na kterých si pochutnáte a zároveň se nebudete bít do hlavy, že jste udělala dietní chybu.


Úvodem je dobré říct, že pokud máte opravdu hlad, neměla byste se i třeba navzdory pokročilé večerní hodině trápit a ideálně ho zahnat něčím lehčím, co tělu dodá dostatek živin. Ne každý má v tomto případě chuť vyvařovat, a tak vám přinášíme recepty na sladkou i slanou variantu zdravého mlsání, které spolehlivě připravíte do 15 minut! Nezapomínejte, že ačkoliv je jídlo na první pohled svým složením zdravé, důležité je to nepřehnat s množstvím, které zkonzumujeme.

Chuť Itálie nikdy nezklame

V obou případech je dobré řídit se heslem, že jíme očima. Začněme slanou variantou. Ta je velmi jednoduchá a pokud máte doma všechny potřebné ingredience, máte vyhráno. Jedná se o špízy, kterou jsou inspirovány italskou kuchyní. V podstatě se jedná o takový základní salát Caprese, ve kterém hrají hlavní roli jen tři ingredience – rajče, mozzarella a bazalka.

U špízu je dobré pracovat s mini verzí rajčat i mozzarelly, čímž si značně ušetříte čas s krájením. Stačí pouze jednotlivé kousky rozříznout napůl. Ještě než je začneme napichovat na párátko nebo špejli, dáme je na chvilku marinovat, aby byla chuť rajčat a sýru intezivnější a dokonalejší. Marinádu vytvoříme ze čtyřech dílů olivového oleje a jednoho dílu aceta balsamica. Podle chuti osolíme a opepříme, a po následném rozmíchání do ní můžeme na malou chvíli vkládat rajčata i mozzarellu. Promícháme, aby se marináda dostala na všechny kousky a necháme zhruba 5-10 minut pracovat. Následně už je můžeme společně s listy čerstvé bazalky prokládat na střídačku na párátko nebo kratší špejli. A máme hotovo.

Pokud nemáte bazalku, ale máte z ní buď udělané nebo koupené skvělé pesto, můžete zkusit druhou variantu tohoto jednoduchého receptu. Opět stačí dát kousky rajčat a mozzarelly marinovat, ale tentokrát do bazalkového pesta! Pokud máte pesto hustší, můžete ho naředit pár kapkami olivového oleje, ale je dobré to s ním moc nepřehnat, aby nepřebil jedinečnou bazalkovou chuť. Po krátkém marinování můžeme opět skládat na párátko.

Sladký salát plný vitamínů

U naší sladké verze, kterou je mrkvový salát s jablky, se nejvíce zapotíte u loupání a následném strouhání dvou hlavních ingrediencí. Použijte stejný poměr mrkve i jablek, pro 2 osoby přibližně 200 gramů. Jablka ještě budete muset zbavit jadřinců, takže bude v salátu převládat sytě oranžová barva mrkve. Tu nastrouhejte spolu s jablky nahrubo.

Jakmile máte nastrouháno, je před vámi už jen finální dochucení. Na toto množství použijte půlku citronu, který dodá salátu lehkost, svěžest a potřebnou kyselinku. Aby se chutě vyvážily, přidejte lžíci medu. V případě, že máte rádi ořechy a máte je zrovna po ruce, můžete salát obohatit ještě jednou hrstí ořechů. Zamícháme, na pět minut necháme odležet a pak už nezbývá nic jiného, než se do toho pustit. Dobrou chuť!