před 11 lety, 03.06.2014 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Domácí veka. Už jste ji zkoušeli?
O víkendu jsem čekala hosty a tak jsem, jako správná hospodyňka, nelenila připravit nějaké to pohoštění. To se skládalo z obložených chlebíčků. Veku sice občas kupuji, ale přijde mi, že je její kvalita den ode dne horší. Proto jsem si od babičky vzala recept, který dlouhá l
O víkendu jsem čekala hosty a tak jsem, jako správná hospodyňka, nelenila připravit nějaké to pohoštění. To se skládalo z obložených chlebíčků. Veku sice občas kupuji, ale přijde mi, že je její kvalita den ode dne horší. Proto jsem si od babičky vzala recept, který dlouhá léta připravuje a který nikdy nezklamal. Vyzkoušejte domácí veku také!

Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžičky soli
- 1/4 l mléka
- 1/4 l vody
- 50 g droždí
Příprava:
Nejdříve uděláme klasický kvásek, pak přidáme další suroviny - mouku, vodu, máslo, sůl. Vše důkladně zamícháme a těsto vypracujeme. Takto zpracované těsto necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části, díly jednotlivě rozválíme a zatočíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a pečeme 30 min. na 200 °C (pro lepší vzhled můžeme před pečením mírně nařezat napříč).
Z tohoto těsta se dají připravit nejenom veky, ale i lahodné domácí rohlíčky, či houstičky.
A co vy? Máte svůj osvědčený recept na domácí veky? Podělte se o něj s námi.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)