Domácí veka. Už jste ji zkoušeli?

Domácí veka. Už jste ji zkoušeli?

O víkendu jsem čekala hosty a tak jsem, jako správná hospodyňka, nelenila připravit nějaké to pohoštění. To se skládalo z obložených chlebíčků. Veku sice občas kupuji, ale přijde mi, že je její kvalita den ode dne horší. Proto jsem si od babičky vzala recept, který dlouhá l


O víkendu jsem čekala hosty a tak jsem, jako správná hospodyňka, nelenila připravit nějaké to pohoštění. To se skládalo z obložených chlebíčků. Veku sice občas kupuji, ale přijde mi, že je její kvalita den ode dne horší. Proto jsem si od babičky vzala recept, který dlouhá léta připravuje a který nikdy nezklamal. Vyzkoušejte domácí veku také!

wikime

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 l mléka
  • 1/4 l vody
  • 50 g droždí

Příprava:

Nejdříve uděláme klasický kvásek, pak přidáme další suroviny - mouku, vodu, máslo, sůl. Vše důkladně  zamícháme a těsto vypracujeme. Takto zpracované těsto necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části, díly jednotlivě rozválíme a zatočíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a pečeme 30 min. na 200 °C (pro lepší vzhled můžeme před pečením mírně nařezat napříč). Z tohoto těsta se dají připravit nejenom veky, ale i lahodné domácí rohlíčky, či houstičky. A co vy? Máte svůj osvědčený recept na domácí veky? Podělte se o něj s námi.   Markét ,)