Nekonečný příběh skla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sklo je ideální hygienický obal

S obalovými materiály na potraviny může být občas potíž. Například plast je spolehlivý a lehký, ale nemusí být vždy úplně neškodný pro naše zdraví. Za to sklo je nepropustné a do potravin ani nápojů neuvolňuje žádné potenciálně nebezpečné látky. Nemusíme se tak bát, že by snad skrze skleněný obal cokoliv prosáklo dovnitř nebo ven.

Sklo je jakožto obalový materiál ideální také proto, že nevyžaduje jakékoliv dodatečné chemické úpravy. Pokud vám záleží na zdraví, sklo jako obalový materiál potravin je jasnou volbou.

Sklo je šetrné k životnímu prostředí

Na výrobu skla se využívají pouze přírodní materiály: písek, soda, dolomit, vápenec a samozřejmě střepy.

Navíc, kvalita skla neklesá ani po jeho opakovaném recyklování. Je možné, a navíc žádoucí jej recyklovat stále dokola. Jediný problém v současné době je, že sklo netřídíme dostatečně. Sklárny se tak potýkají
s nedostatkem střepů z kontejnerů na tříděný odpad. A to je škoda!

Sklo ve směsném odpadu už nikomu neposlouží. Podle paní Bělohoubkové ze sklárny Vetropack je v ČR takový nedostatek vytříděného skla, že se střepy pro výrobu nových materiálů musí dovážet i ze zahraničí! Přitom stačí, když budeme sklo svědomitě odkládat do kontejneru na tříděný odpad. K tomu paní Bělohoubková dodává, že na vytříděných skleněných obalech nevadí ani víčka či drobné znečištění, se kterými si třídicí linka poradí.

Tříděním pomůžeme sklárnám i přírodě

Třídění skleněného odpadu je opravdu prospěšné pro každého. Nás to nic nestojí a přírodě i sklárnám to skutečně velmi pomůže. Čím více skleněných střepů bude při výrobě nového skla použito, tím ekologičtější výrobní proces bude. Uspoří se tak značná část primárních zdrojů a energie.

Při dostatku vytříděného skla je nové sklo možné vyrábět téměř ze 100 % pouze z recyklovaného materiálu!

Chcete vědět o třídění skla i ostatních materiálů více? Navštivte Samosebou.cz!

 

 

Reklama

Doporučujeme

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...
Reklama
Reklama