Sladké bramborové šišky
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 40 minut
Ingredience
Brambory moučné | 600 g |
Hrubá mouka | 300 g |
Vejce | 2 ks |
Bramborový škrob | 1 lžíce |
Sůl | 1 lžička |
Máslo | 150 g |
Strouhanka | 150 g |
Moučkový cukr | dle chuti |
POSTUP
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na struhadle na jemnou. Přidáme škrob, sůl, vejce, mouku a vypracujeme těsto. Na pomoučněném stole vyválíme tenký dlouhý váleček, který rozdělíme na dílky a připravíme krátké válečky (šišky).
Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 8-10 minut. Po vyjmutí z vody můžeme ihned podávat. Horké šišky promastíme rozpuštěným máslem.
Strouhanku opražíme na sucho na pánvi do zlatova a poté jí smícháme s moučkovým cukrem. Takto připravenou strouhankou sypeme horké šišky a při podávání můžeme ještě polít rozpuštěným máslem. Kdo má chuť může šišky ještě vylepšit ušlehanou šlehačkou.
Šišky můžeme zdobit dle chuti sladkou nebo slanou ingrediencí. Do brambor můžeme přidat najemno nasekané bylinky, placky jsou poté voňavější a aromatičtější. Placky si můžeme i naskládat na plech a upéct v rozpálené troubě. Jsou skvělé i jako příloha k masitým pokrmům
Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 8-10 minut. Po vyjmutí z vody můžeme ihned podávat. Horké šišky promastíme rozpuštěným máslem.
Strouhanku opražíme na sucho na pánvi do zlatova a poté jí smícháme s moučkovým cukrem. Takto připravenou strouhankou sypeme horké šišky a při podávání můžeme ještě polít rozpuštěným máslem. Kdo má chuť může šišky ještě vylepšit ušlehanou šlehačkou.
Šišky můžeme zdobit dle chuti sladkou nebo slanou ingrediencí. Do brambor můžeme přidat najemno nasekané bylinky, placky jsou poté voňavější a aromatičtější. Placky si můžeme i naskládat na plech a upéct v rozpálené troubě. Jsou skvělé i jako příloha k masitým pokrmům
TIP
- Šišky, které jsme nespotřebovali hned, je dobré promastit olejem nebo sádlem aby se nám neslepily. Takto připravené je můžeme i zamrazit.
- Těsto na šišky by nemělo být ani tuhé ani řídké, proto přidávejte mouku postupně a pracujte rychle, protože těsto má tendenci řídnout.
- Těsto na šišky by nemělo být ani tuhé ani řídké, proto přidávejte mouku postupně a pracujte rychle, protože těsto má tendenci řídnout.
zdroj: www.lamart.cz