Tradiční svíčková s brusinkami
Ingredience:
- Hovězí krk 1.8 kg
- Mrkev 5 ks
- Petržel 3 ks
- Třtinový cukr 2 lžíce
- Brusinky Hamé 3 lžíce
- Olej 3 lžíce
- Pepř 10 kuliček
- Bobkový list 2 ks
- Smetana ke šlehání 250 ml
- Citronová šťáva
- Máslo 150 g
- Cibule 2 ks
- Celer 1 ks
- Hořčice plnotučná 1 lžíce
- Pepř mletý černý
- Citron 4 plátky
- Nové koření 6 kuliček
- Jalovec 2 kuličky
- Mouka hladká 2 lžíce
-
Zeleninu si nakrájíme na nudličky. Na másle osmažíme cibuli a mrkev. Když nám směs začne zlátnout, přidáme celer, petržel a znovu vše restujeme. Poté přidáme cukr, ochutíme hořčicí, brusinkami a necháme zkaramelizovat.
Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem do válečku. Na másle s olejem zprudka opékáme. Přendáme do pekáče, zasypeme připravenou zeleninovou směsí, přidáme koření, plátky citrónu a dáme péct na cca 150 stupňů v horkovzdušné troubě. Pečeme asi 3 hodiny, dokud nám maso nezměkne a podle potřeby mírně podléváme.
Takto si můžeme maso připravit den předem a do druhého dne ho necháme odležet. Pak už ho jen vyndáme a nakrájíme na plátky. Ze zeleniny vybereme koření a plátky citrónu a zeleninu umixujeme do hladka.
V misce si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi mouky a necháme ji chvíli odstát, přidáme do omáčky a 10 - 15 minut provaříme. Do omáčky vrátíme plátky masa a necháme ho prohřát. Podle chuti dosolíme a doplníme citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/tradicni-svickova-s-brusinkami/2284
Ingredience: