Jahodová polévka s mascarpone a sněhovými pusinkami

Jahodová polévka s mascarpone a sněhovými pusinkami

Co budete potřebovat:

1 kg čerstvých nebo mražených jahod  
200 g cukru
1 lžíce nasekané máty                                  
šťáva z 2 citronů                             
125 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru

Pusinky

2 vaječné bílky
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
čerstvé jahody a máta na ozdobu


POSTUP: 

Z cukru si v dostatečně velkém hrnci připravíme světle hnědý karamel. Přidáme jahody,  citronovou šťávu a necháme provařit. Poté přisypeme polévkovou lžíci nasekané máty a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké polévky. Necháme vychladnout v lednici, ideálně přes noc.  Mascarpone smícháme se dvěma lžícemi moučkového cukru. Bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu vymícháme v hustý sníh, který na pečící papír formujeme buď pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce do pusinek. V předehřáté troubě je sušíme na 70 °C 2-3 hodiny. Necháme je dostatečně vychladnout. Polévku podáváme s pusinkami, čerstvými jahodami a mátou.

 

Tip sommeliera: „Ke sladkým pokrmům doporučuji víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. K této jahodové polévce tak bude skvěle chutnat šumivé víno Bohemia Sekt Prestige demi sec. Je to víno s výrazně ovocným charakterem, jak ve vůni, tak i v chuti. A vyšší zbytkový cukr bude výborně doplňovat tento báječný dezert,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.

 

Ingredience: