Stará dobrá klasika v podobě drobenkového koláče
Suroviny:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g másla
- 450 g meruněk (váženo s peckami)
Krém:
- 200 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
- 120 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 60 g tmavého cukru (nebo cukru krupice)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Drobenka:
- 120 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g másla
- 1/2 lžičky skořice
Příprava:
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou.
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut.
Během pečení si připravíme krém a drobenku.
Krém:
Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme.
Drobenka:
Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku.
Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.
Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: