Stará dobrá klasika v podobě drobenkového koláče

Stará dobrá klasika v podobě drobenkového koláče

Suroviny:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 450 g meruněk (váženo s peckami)

Krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 60 g tmavého cukru (nebo cukru krupice)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Drobenka:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 1/2 lžičky skořice

 

Příprava:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut.

Během pečení si připravíme krém a drobenku.

Krém:
Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme.

Drobenka:
Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku.

Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.

Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.

 

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: